11x Wat te doen in Agrigento

Agrigento ligt in een heuvelachtig landschap dicht bij de zuidkust van Sicilië en is vanwege de prachtige tempelruïnes een van de meest fascinerende plaatsen om te bezoeken in Sicilië. De vele oude gebouwen staan in schril contrast met de moderne hoge gebouwen die de boventoon voeren, vooral in het zuidelijke deel van de oude stad.

Naast deze overblijfselen uit de oudheid zijn er ook gebouwen uit zowel de middeleeuwse als de barokperiode die de moeite waard zijn. Op korte afstand liggen de stranden van Lido San Leone en Porto Empédocle.

De belangrijkste Agrigento bezienswaardigheden uit de christelijke tijd bevinden zich in het huidige stadscentrum, tussen het spoorwegstation en de kathedraal. De bezienswaardigheden uit de oudheid liggen ten zuidoosten en zuiden van de stad en strekken zich uit tot de Vallei van de Tempels en verder. Lees verder en lees alles over ‘wat te doen in Agrigento’.

11x Agrigento bezienswaardigheden

Van tempels tot kerken, wij hebben de belangrijkste bezienswaardigheden in Agrigento voor je op een rijtje gezet.

1. Tempio di Concordia

Tempio di Concordia

De Vallei van de Tempels, die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, dateert uit 500 v. Chr. en bestaat uit een reeks tempels, begraafplaatsen en graftombes. Drie van de tempels in de oostelijke vallei staan op een rij en zijn ’s avonds verlicht.

De best bewaarde tempel, de Concordia-tempel, is samen met het Hephaisteion in Athene en de klassieke Heratempel in Paestum de meest complete tempel van de Griekse wereld; het is de best bewaarde Dorische tempel op Sicilië en weerspiegelt de schaal van deze oude, heilige gebouwen.

De tempel werd rond 425 v.C. gebouwd in klassieke stijl, met zes zuilen aan elk van de twee parallelle zijden en 13 aan de andere twee. Zelfs het interieur volgt de stijl die in Griekenland gebruikelijk was, zonder het adytum, dat op Sicilië meestal achter de cella te vinden was.

Trappen links en rechts van de ingang van de cella leiden naar het dakgebint, waarvan het gebouw tot aan het dak bewaard is gebleven. Dit komt doordat de kerk in de zesde eeuw werd omgebouwd tot een christelijke kerk met de cella als centrale gang, waardoor de zuilen werden dichtgemetseld. De kerk werd in 1748 verlaten, waarna het gebouw is gerestaureerd en zijn oorspronkelijke tempeluiterlijk heeft teruggekregen.

Boek hier een rondleiding door de Vallei van de Tempels

2. Tempio di Juno Lacinia

Tempio di Juno Lacinia

De Tempio di Juno Lacinia werd gebouwd door de Grieken in de 5e eeuw v.Chr. en is een van de best bewaarde Dorische tempels die er zijn.

De tempel was oorspronkelijk gewijd aan Hera Lacinia, maar na de Romeinse verovering van Sicilië werd hij verbonden met Juno. Het ontwerp van de tempel is karakteristiek voor de Dorische bouwstijl en het heeft een peripterale zeshoekige stijl (6 zuilen). De zuilen zijn gemaakt van kalksteen en zijn 6 meter hoog.

Boek hier een rondleiding door de Vallei van de Tempels

3. Tempio di Giove Olimpico

Tempio di Giove Olimpico

De Tempio di Giove Olimpico, ook bekend als de Tempel van Jupiter Olympius, is een Romeinse tempel in de vallei van de tempels in Agrigento. De tempel werd in 480 v. Chr. gebouwd door Quintus Caecilius Metellus Pius Scipio Nasica.

De Tempio di Giove Olimpico is een van de best bewaarde Dorische tempels in heel Italië. Hij werd oorspronkelijk gebouwd ter ere van Zeus en later gewijd aan Jupiter. De tempel is een perfect voorbeeld van hoe verschillende culturen en religies naast elkaar kunnen bestaan en elkaar kunnen beïnvloeden in een tijd waarin zij allebei als goddelijk werden beschouwd.

Boek hier een rondleiding door de Vallei van de Tempels

4. Tempio di Castore e Polluce

Tempio di Castore e Polluce

Ten westen van het Olympieion ligt een uitgestrekt gebied dat zijn oorsprong gevonden heeft in de Sicilianen en door de Grieken in de zesde en vijfde eeuw v. C. werd uitgebreid. De tempel van Castor en Pollux in de noordwestelijke hoek heeft vier zuilen en een fragment van een hoofdgestel en fronton overeind staan en werd tussen 1836 en 1871 herbouwd.

De tempel had zuilengangen van zes bij dertien zuilen en zat in de laatste bouwfase toen de Grieken hun stempel op het gebied wilden drukken met iets indrukwekkenders dan de kleine oudere religieuze gebouwen.

Boek hier een rondleiding door de Vallei van de Tempels

5. Tempio di Heracles

Tempio di Heracles

Een van de beroemdste tempels in de Vallei der Tempels is de Tempio di Heracles. De tempel werd gebouwd door Daedalus en zijn zoon Icarus. Hij staat ook bekend als de Tempel van Hercules.

Volgens de legende vroeg Zeus, de koning der goden, Herakles om hem te bevrijden van een dodelijke slang die Hera had gestuurd om hem te doden. Nadat hij in deze taak volbracht was, verleende Zeus hem onsterfelijkheid en maakte hem koning van Argos.

De tempel werd gebouwd om zijn overwinning op de dood te herdenken en wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de zeven wonderen van de oude wereld.

 

 

6. Museo Archeologico Regionale

Museo Archeologico Regionale

Het regionale Archeologische Museum is een van de meest moderne musea van Sicilië en bezit belangrijke archeologische vondsten uit de provincies Agrigento en Caltanissetta die dateren uit de prehistorie tot de Romeinse tijd. Tot de collecties behoren vondsten uit het neolithicum, de bronstijd en de ijzertijd en oude vondsten uit Gela en de necropolis van Montelusa, de oudste bekende graven in het gebied.

Tot de fraaiste vondsten behoren een Griekse krater met rode figuren uit Gela uit de vijfde eeuw v. Chr. waarop een gevecht tussen de Amazones te zien is, zwart- en roodgevormd aardewerk uit Athene en Italië uit de zesde tot de derde eeuw v. Chr., kapitelen en waterspuwers met leeuwenkoppen uit verschillende tempels en het marmeren beeld van een efebe uit ongeveer 480 v. Chr.

7. Scala dei Turchi

Scala dei Turchi

Na de Vallei van de Tempels is de Scala dei Turchi of “Turkse trap” ongetwijfeld de tweede meest bezochte plek in Agrigento.

De Scala dei Turchi ligt ten westen van Agrigento, in Realmonte, en is een witte kalkstenen klif die door de wind en de zee in de vorm van een trap is uitgesleten. Het contrast tussen het wit van de klif en het turquoise water is prachtig.

Vanaf de parkeerplaats ga je de trap af naar het eerste strand en rechts zie je de Scala dei Turchi, zo’n 150 à 200 meter verderop.

Klim de “trappen” op om het uitzicht te bewonderen, het is echt de moeite waard! Als je van een rustig moment wilt genieten of rustig wilt zwemmen, ligt er vlak daarna een tweede, kleiner strand. We raden u ten zeerste aan om daar bij zonsondergang heen te gaan, het is er prachtig

En als je de klif in vogelvlucht wilt zien, kun je ook naar het uitkijkpunt gaan.Het is aan de kant van de weg, voordat je bij de Scala dei Turchi aankomt.

8. Capo Rosso

Capo Rosso

In Realmonte raden wij je ook aan om een kijkje te nemen bij Capo Rosso, een heel mooi zandstrand.

Aan de rechterkant kun je een wandeling maken die je naar een mini-haven en prachtige rotsformaties brengt. Veel minder druk dan Scala dei Turchi, is het ook een geweldige plek om te zwemmen en uit te rusten.

Wanneer je meerdere dagen in Agrigento bent raden wij je ook aan om een keer naar Capo Rosso te gaan om naar de zonsondergang te kijken, deze is namelijk prachtig

 

 

9. Kathedraal van Agrigento

Kathedraal van Agrigento

De kathedraal in Agrigento is in de 11de eeuw door de Noormannen gebouwd op het hoogste punt van het oude Acropolis, waar ooit de tempel van Zeus Atabrios heeft gestaan. In de 13de en 14de eeuw is de kathedraal uitgebreid en in de 17de eeuw is de kathedraal gerenoveerd in de barokke stijl. De ingang van de kathedraal kun je vinden door de vele trappen naast de klokkentoren te beklimmen.

Na een aardbeving in 1966 werd het interieur van de drieledige basiliek gerenoveerd. Bij die restauratie werd geprobeerd de oorspronkelijke middeleeuwse sfeer te herstellen, waarbij van de latere veranderingen alleen het prachtige houten plafond uit 1518 – het hoogtepunt van de kerk – en enkele van de weelderige barokke versieringen in het koor bewaard zijn gebleven.

In de gotische kapel in de rechtergang staat het zilveren schrijn van de heilig verklaarde bisschop Gerlando, die dateert uit 1639. Aan de westzijde van de kathedraal staat het seminarie van de bisschop, een 14de-eeuws paleis, dat in de 17de en 18de eeuw werd herbouwd.

10. Chiesa di san biagio

Aan het oostelijke uiteinde van de 351 meter hoge Rots van Athene werd deze kleine kerk in de 12e eeuw onder Normandisch bewind gebouwd met hergebruikte materialen van eerder gebouwde gebouwen. De kerk staat op de plaats van de tempel van Demeter, die omstreeks 480-460 v. Chr. zou zijn gebouwd.

De fundamenten en delen van de noordmuur van deze tempel zijn nog te zien achter de apsis van de kerk. In het noorden van het gebouw zijn ook twee ronde altaren te zien, die mogelijk als offerplaats dienden. In deze altaren zijn rituele vaten gevonden, waardoor het heiligdom kan worden vastgesteld.

Via een trap kun je naar beneden naar het rotsheiligdom van Demeter en Persephone, dat in de steile helling van de Rupe Atenea is uitgehakt. Het is de eerst bekende plaats van aanbidding in Agrigento en zou dateren uit de pre-Griekse tijd in de zevende eeuw voor Christus. Achter een smalle kamer in de rotsen bevinden zich twee grotten met bronnen waarvan het water via verschillende bassins naar de binnenplaats wordt verspreid.

11. Chiesa del Purgatorio

Chiesa del Purgatorio

De vagevuurkerk, werd San Lorenzo in 1761 gebouwd door een rijke stadswijk. De prachtige voorgevel is van roodachtig-gouden tufsteen met een witte deuropening omlijst door gedraaide zuilen. Binnen is diep reliëf pleisterwerk te zien dat eind 1600 werd gemaakt door Giacomo Serpotta, een van de meesters van de Siciliaanse barokstijl.

Een bezoek waard zijn de twee 17de-eeuwse biechtstoelen met gebeeldhouwde schedels, het marmeren beeld van de Madonna della Melograna en de exquise kapel van het kruisbeeld, overgoten met goud.

 

 

Waar eten in Agrigento?

Agrigento kent vele restaurants waar je heerlijk kan eten, maar op je op weg te helpen hebben we drie restaurants voor je uitgezocht waar je heerlijk kunt eten.

  • Restaurant Kalos: Gelegen in het hart van Agrigento. Pure Siciliaanse traditionele gerechten met een verzorgde en elegante presentatie voor een betaalbare prijs. Huisgemaakte pasta’s, desserts en lokale producten
  • La Scala: Gelegen in de Atenea straat, in het hart van Agrigento. Goed bereide gerechten gemaakt van verse producten. Een keuken op basis van zeevruchten, maar ook vleesliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.
  • Siculo: Gelegen aan de Via Pirandello. Dit restaurant biedt typisch Siciliaanse gerechten zoals arancini, pizza’s of foccacia.

 

Waar verblijven in Agrigento?

Ben je van plan om meerdere dagen in Agrigento te verblijven? Wij helpen je op weg met een aantal hotels die wij aanraden.

 

 

Op reis in Sicilië? Deze artikelen helpen je op weg!

Je weet nu alles over de ‘Wat te doen in Agrigento’. Benieuwd wat er verder in Sicilie is te doen? Lees dan ook onze blog ‘Sicilie bezienswaardigheden’ om je op weg te helpen tijdens je trip over dit prachtige eiland!

Wat te doen in:

 

Bezienswaardigheden:

Recente berichten