Wat te doen in Catania?

Catania is de op een na grootste stad van het Italiaanse eiland Sicilië en is een belangrijk economisch centrum voor het land. Catania heeft 315.000 inwoners en de stad ligt aan de oostkust van Sicilië, direct tussen Pachino in het zuiden en Messina in het noorden. De stad werd in de oudheid gesticht als een Griekse kolonie en heeft sindsdien deel uitgemaakt van talrijke rijken en culturen, waaronder de Carthagers, de Romeinse Republiek, de Ostrogoten en uiteindelijk werd het onderdeel van het Koninkrijk Italië.

Tijdens de Renaissance was Catania een van de meest invloedrijke steden van het land en stond het bekend om zijn rijke cultuur, kunst en geschiedenis. Vandaag de dag heeft Catania een groot deel van haar erfgoed en cultuur behouden en biedt het een overvloed aan interessante bouwwerken en musea, zoals de Basilica Sant’Agata en het Museo Civici. Bovendien ligt deze charmante Siciliaanse stad in de buurt van de legendarische berg ‘de Etna’.

Lees verder en kom te weten ‘wat te doen in Catania

Wat te doen in Catania: De 15 Beste dingen om te doen

Wij hebben de 15 beste dingen om te doen in Catania voor je op een rijtje gezet:

 1. De Kathedraal van Catania
 2. Castello Ursino
 3. De Etna
 4. Monastero dei Benedettini
 5. Piazza Del Duomo
 6. Museo Civico
 7. Klooster van San Nicolo L’Arena
 8. Teatro Romano
 9. Porta Garibaldi
 10. Tuin van Bellini
 11. Aci Castello
 12. Orto Botanico dell’Università di Catania
 13. Via San Giovanni Li Cuti
 14. Lido Azzurro
 15. Via Crociferi

De kathedraal van Catania

Kathedraal van Catania

De kathedraal van Catania is absoluut een prachtig bouwwerk en is een meesterwerk van Normandische en barokke architectuur.

De kathedraal ligt in het centrum van de oude stad, op het zogenoemde Piazza Del Duomo, in de onmiddellijke nabijheid van vele andere bezienswaardigheden.

De kathedraal werd oorspronkelijk in 1078 gebouwd op de ruïnes van een Romeins badhuis en is vele malen gerestaureerd als gevolg van aardbevingen in de regio.

De voorgevel heeft een ontwerp van grijze steen met een reeks sierlijke beelden die religieuze figuren voorstellen en een grote koepelbasiliek staat achteraan in de hoofdbeuk.

Binnen is er een grote hoeveelheid prachtige details, zoals de fresco’s bij het hoofdaltaar, de decoratieve kunstwerken en schilderijen, en de graftombe van de beroemde componist Bellini.

Castello Ursino

Castello Ursino

Sicilië heeft verschillende mooie kastelen die als overblijfselen dienen uit de periode van verovering waarin het eiland in handen veranderde van verschillende heersende viel.

Het kasteel van Ursino is hier een overblijfsel van, het kasteel is gebouwd in de 13e eeuw en werd gebouwd als onderdeel van het Koninkrijk Sicilië door keizer Frederik II. Vandaag de dag verkeert het kasteel in opmerkelijke staat en staan alle vier de oorspronkelijke torens en muren er nog steeds ongeschonden; bovendien zijn op het kasteelterrein overblijfselen van de omringende muren te zien.

Wandel rond het kasteel voor wat fotomomenten, maar bezoek ook binnen om het fantastische Museo Civico te zien dat binnen de kasteelmuren is gehuisvest.

Mount etna

Mount Etna

Catania ligt in de schaduw van de immense Etna, en deze actieve stratovulkaan is een van de belangrijkste toeristische attracties van Sicilië.

De Etna staat op een hoogte van 3329m en wordt beschouwd als de hoogste actieve vulkaan van Europa. De meest recente uitbarsting was in 2015 en de vulkaan heeft toen daadwerkelijk wat lava uitgestoten. Als je naar Catania reist, kun je de kans niet laten lopen om de Etna te beklimmen en de gapende caldera van dichtbij te zien.

Verschillende touroperators bieden dagtochten naar de vulkaan. Je kunt kiezen om te wandelen, fietsen, of zelfs rijden op een ATV of een jeep. De keuze is aan jou.

Op de top van de Etna, op een heldere dag, is het landschap ongelooflijk en heb je een fantastisch uitzicht over Sicilië.

Monastero dei Benedettini

Monastero dei Benedettini

Dit benedictijnenklooster ligt in het centrum van Catania en is een van de belangrijkste en grootste voorbeelden van zijn soort in Europa.

Het klooster, dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is een prachtig staaltje architectuur en werd oorspronkelijk in 1558 gesticht. Met een verzameling van vele stijlen is het klooster een interessante bezienswaardigheid van opmerkelijke bouwwerken met onder andere het Marmeren Klooster, de Rode Zaal en de Basiliek van Sint Nicolo.

Klim naar de top van de koepel van de basiliek voor een prachtig uitzicht over de stad; bewonder de voorgevel met gebeeldhouwde raamdecoraties en wandel door de kloostergangen om de fantastische bogen en fonteinen te bekijken.

Piazza Del Duomo

Piazza del Duomo

Als belangrijkste plein van Catania heeft het Piazza Del Duomo heel wat te bieden op het vlak van bezienswaardigheden.

Dit centrale plein ligt in het hart van de stad, dicht bij het havengebied, en is een vaste ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en een geweldige toeristische plek.

In het midden van het plein staan de indrukwekkende Fontana Dell’Elefante, de Fontana Dell’Amenano, de kathedraal van Catania en het Palazzo degli Elefanti. Stuk voor stuk fraaie architectonische hoogstandjes.

Verder is er een reeks cafés en restaurants met ideaal gelegen zitplaatsen buiten, zodat u iets kunt drinken, een hapje kunt eten, en van het mooie Siciliaanse weer kunt genieten.

Het Piazza Del Duomo is een prima plek om een wandeling door Catania te beginnen, en vanaf hier bent u in de buurt van veel van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Museo Civico

Museo Civico

Het Stedelijk Museum van Catania is gehuisvest binnen de muren van Kasteel Ursino en is een belangrijke bron van relikwieën, kunstvoorwerpen en geschiedenis van de stad en de omliggende regio.

Binnen in het museum bevindt zich een uitgebreide collectie die oorspronkelijk was ondergebracht in het Biscari Museum en destijds een van de belangrijkste van Europa was. De collectie omvat een groot aantal verschillende tentoonstellingen, waaronder hellenistische en Romeinse beeldhouwwerken, porselein, aardewerk, mozaïeken, antieke wapens en andere vondsten uit Sicilië.

Bovendien bevat de tweede verdieping van het museum een selectie schilderijen uit de 15e tot 18e eeuw.

Klooster van San Nicolo L’Arena

Klooster van San Nicolo L'Arena

De Chiesa di San Nicoló l’Arena, die verbonden is met het Monastero dei Benedettini, is gebouwd op de plaats van een Griekse Acropolis en enkele van de oorspronkelijke zuilen staan nog op de voorgevel.

Dit is eigenlijk de grootste kerk van Sicilië en ook een van de meest bizarre, de voorgevel is nooit helemaal af geweest en ziet er daarom nogal vreemd en sinister uit. Bovendien passen de oude Griekse zuilen niet echt bij het ontwerp, waardoor de kerk er nogal mismaakt uitziet.

Binnenin is de kerk aangenamer en heeft een groot aantal zuilen, bogen en religieuze versieringen.

Teatro Romano

Teatro Romano

Sicilië heeft verschillende Romeinse theaters die allemaal in fantastische staat verkeren, en het Teatro Romano in Catania is daarop geen uitzondering.

Het theater ligt tussen het Benedictijner klooster en de kathedraal van Catania en is gemakkelijk te bereiken. Het is een uitstekende plaats om te bezoeken tijdens een verkenning van het historische centrum van de stad.

Het theater, dat in de 2e eeuw v.C. werd gebouwd, heeft een hoofdzaal en een kleinere Odeonzaal aan de linkerkant. De stoelen van het theater en verschillende andere delen zijn gemaakt van lava afkomstig van de Etna en het bouwwerk verkeert nog steeds in fantastische staat.

Porta Garibaldi

Porta Garibaldi

Deze monumentale poort, waarschijnlijk een van de indrukwekkendste bouwwerken in Catania, werd in 1768 gebouwd en opgedragen aan koning Ferdinand IV en zijn vrouw Maria Carolina.

Ontworpen en gebouwd door Francesco Battaglia en Stefano Ittar, is de poort nu vernoemd naar Giuseppe Garibaldi, die een belangrijke rol speelde bij de eenwording van Italië in de jaren 1800.

Naast de verschillende stenen en marmeren beelden die bovenop de boog staan, vormen de wit en zwart gestreepte muren en het frame een fantastisch contrast en zorgen ervoor dat de boog opvalt.

Op het hoogste punt van de poort bevindt zich een inscriptie en ook een werkende klok die bekroond is met een adelaar.

Tuin van Bellini/Park van Maestranze

Tuin van Bellini

De Giardini Bellini en het Parco Maestranze, een mooie openbare parken om te ontspannen en van de natuur te genieten, bevinden zich ten westen van het Piazza Carlo Alberto in het centrum van de stad.

De Bellini-tuin bevindt zich aan de oostkant van het park en bevat een mooie fontein en verschillende bloemperken. Verder is er een sierlijke muziektent en zijn er vele boomsoorten.

Behalve de Giardini Bellini zijn er in het park van Maestranze een aantal schaduwrijke wandelpaden die door een weelderig bos worden bedekt.

Aci Castello

Aci Castello

Als je ongeveer 10 kilometer ten noorden van Catania langs de kust rijdt, kom je bij het charmante dorp Aci Castello. Dit dorp werd oorspronkelijk gebouwd rond het kasteel dat aan de kust ligt en er al staat sinds de Normandische veroveringen van Sicilië.

Het kasteel is inderdaad de belangrijkste bezienswaardigheid hier en staat los van het dorp op een rotspunt tegenover de zee.

Aci Castello werd in 1076 gebouwd en staat er al honderden jaren. Het is een iconisch herkenningspunt aan dit deel van de Siciliaanse kust. Je kunt het terrein van het kasteel verkennen en de bovenste kantelen beklimmen voor een fantastisch uitzicht op de zee en het omliggende platteland.

Orto Botanico dell’Università di Catania

Orto Botanico dell'Università di Catania

De botanische tuinen van Catania bevinden zich op het terrein van de universiteit in de nabijheid van de Bellini-tuin in het centrum van de historische oude stad.

Als je op zoek bent naar een ontspannend uitstapje en een plek om je kennis uit te breiden en de natuur te bewonderen, dan is dit de plek voor jouw! De botanische tuin bevat een fantastische verzameling van bomen, planten, struiken en exotische soorten van over de hele wereld.

De tuinen zijn zeer goed georganiseerd en zijn uiterst aangenaam om in rond te wandelen.

Via San Giovanni Li Cuti

San Giovanni Li Cuti

Het strand is een waar natuurverschijnsel en valt op door het zwart vulkanisch zand, as en vulkanische rotsen.

San Giovnani Li Cuti ligt aan de oostkust van Sicilië, tegenover de Via Zoccolanti. De kleine haven ligt aan het noordelijke uiteinde van het strand en ligt vol met oude houten vissersboten die nog steeds door de lokale bevolking worden gebruikt, daarachter liggen verschillende bars en restaurants.

Er zijn ook verschillende gedeelten met houten vlonders compleet met ligbedden. Je kan overwegen om hier een tijdje te ontspannen, te genieten van de zeelucht en het vulkanische strand te verkennen.

Lido Azzurro

Lido Azzurro

Het Lido Azzurro is een van de belangrijkste stranden van Catania. Het is een heerlijke plek om te ontspannen, van de zon te genieten en plezier te maken.

Dit fantastische strand ligt ongeveer 15 minuten ten zuiden van Catania in de buurt van de haven. Het prachtige goudkleurige zachte zand strekt zich kilometers ver uit en de warme Middellandse Zee kabbelt zachtjes tegen de kustlijn.

Op het strand zijn er voldoende ligstoelen en parasols zodat je achterover kunt leunen en kan genieten van het prachtige weer.

Verder is er ook een kinderspeelplaats compleet met glijbanen en klimrekken en een aantal strandtentjes en winkeltjes waar je een snack of wat benodigdheden kunt halen.

Via dei Crociferi

Via dei Crociferi

Deze historische straat is een van de belangrijkste verkeersaders van de stad en bevat een overvloed aan historische gebouwen.

Gelegen tussen het Romeinse Theater en de Giardini Bellini, biedt de Via dei Crociferi vier spectaculaire kerken:

 • de kerk van St. Francesco Borgia
 • de kerk van San Benedetto
 • de kerk van St. Francis Assisi
 • en de kerk van San Giuliana.

Elk gebouw heeft zijn eigen unieke ontwerp en biedt iets anders om te bezichtigen. Verder is er ook nog de San Benedetto Boog en de kloostergangen van het Jezuïetencollege.

Overweeg een bezoek aan deze straat te combineren met een bezoek aan het Romeinse theater.

Waar verblijven in Catania?

 • City-In Hostel B&B: Gelegen tegenover het kasteel van Ursino. Bed in slaapzaal vanaf 17€, ontbijt 3€., gratis Wifi en gratis openbaar parkeren. Tip: Vermijd kamers aan de straatkant, die zijn wat lawaaierig.
 • Tra L’Etna E Il Mare B&B: Gelegen op een kilometer van het piazza duomo. Grote kamer met verfijnde inrichting vanaf 50€ per nacht, ontbijt inbegrepen en gratis Wi-Fi. Sterke punten: Gratis privé parkeerplaats. Het is de beste prijs-kwaliteitverhouding in Catania!
 • Il Giardino Di Piazza Falcone: Gelegen op ongeveer vijftien minuten lopen van het piazza duomo. Grote lichte kamer vanaf 68€ per nacht, ontbijt inbegrepen, gratis Wi-Fi en openbare parkeerplaats voor 10€ per dag. Sterke punten: een grote tuin met terras.
 • Duomo Suites & Spa Catane: Gelegen op slechts 100 meter van het piazza del Duomo, het hart van Catania. Mooie grote en lichte tweepersoonskamer vanaf 190€ per nacht, ontbijt inbegrepen. Sterke punten: de perfecte locatie, het comfortabele bed, het uitzicht vanaf het terras. Perfect voor een luxe verblijf!

Waar eten in Catania?

 • Canni & Pisci-Meat & Fish : Vis- en zeevruchtenrestaurant, mooi ingericht. Zeer rustig en een typisch Siciliaanse keuken. Menu met prijzen 25€ of 30€, zeer veel keuze en goede gerechten. Reservering aanbevolen.
 • Eat Pizzeria : Zeer goede pizzeria. Ruime keuze aan uitstekende en overvloedige pizza’s. Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Vriendelijke sfeer en gastvrij personeel.
 • Feelin’ Good : Restaurant gespecialiseerd in salades en hamburgers. Je kunt je eigen salade samenstellen. Verse producten, goede hamburgers voor een redelijke prijs. Geschikt voor veganisten.

Op reis in Sicilië? Deze artikelen helpen je op weg!

Je weet nu alles over ‘wat te doen in Catania’. Benieuwd wat er verder in Sicilie is te doen? Lees dan ook onze andere blogs over Sicilië bezienswaardigheden om je op weg te helpen tijdens je trip over dit prachtige eiland!

Wat te doen in:

 

Bezienswaardigheden:

Recente berichten