Wat te doen in Cefalu?

Cefalù heeft een prachtige ligging, aan de voet van een torenhoge rots halverwege de noordkust van Sicilië. De mooie kleine vissershaven en de oude straten van de stad worden gedomineerd door de Normandische kathedraal en een lang zandstrand direct onder de oude stad heeft Cefalù tot een populair vakantieoord gemaakt. Parallel aan het strand loopt de Corso Ruggero, de verkeersvrije hoofd straat van de stad, met restaurants en winkels.

De oorspronkelijke nederzetting werd gebouwd op de top van de Rocca di Cefalù, mogelijk al in de Fenicische tijd. De stad werd achtereenvolgens geregeerd door de Romeinen, de Byzantijnen, de Arabieren en de Noormannen, die de nederzetting in 1131 naar de voet van de rots verplaatsten en begonnen met de bouw van de majestueuze kathedraal. Ontdek de beste plekken en bezienswaardigheden in cefalu om te bezoeken tijdens je bezoek met deze lijst van de beste dingen om te zien en te doen in Cefalù.

Wat te doen in Cefalu?

We hebben de 11 bezienswaardigheden van Cefalu voor je op een rijtje gezet:

 1. Kathedraal van Cefalu
 2. Lungomare Giuseppe Giardina (strand)
 3. Museo Mandralisca
 4. Tempel van Diana
 5. La Rocca
 6. Lavatoio
 7. Kerk van Saint Stephen Protomartyr
 8. Boot excursies & watersporten
 9. Chiesa di Maria Santissima della Catena
 10. Gibilmanna
 11. Osterio Magno

Kathedraal van Cefalu

Kathedraal van Cefalu

De belangrijkste toeristische trekpleister in Cefalù is de kathedraal, een van de interessantste middeleeuwse gebouwen van Sicilië. Volgens de legende kwam de Normandische koning Roger II in een storm op zee terecht en zwoer hij een kerk te bouwen als hij zou worden gered zou. De bouw van de kathedraal was langzaam en werd pas in 1267 voltooid, hierdoor weken de nieuwere delen van het gebouw aanzienlijk af van de oorspronkelijke plannen.

De kerk laat de verschillende invloeden van de Siciliaanse geschiedenis – Normandisch, Latijns, Grieks en Arabisch – zien. Het altaar heeft twee rijen granieten zuilen met Byzantijnse kapitelen die de bogen ondersteunen, met daarboven rijk beschilderde houten balken. In de rechterkamer staat een 12de-eeuwse doopvont en links een 16de-eeuws Mariabeeld van de Italiaanse renaissancebeeldhouwer Antonello Gagini.

In het bisdom zijn de zijmuren versierd met sierpleisterwerk en er staan ook 15de-eeuwse beelden, maar het zijn de mozaïeken op hun gouden achtergrond die onmiddellijk je aandacht zullen trekken. Ze zijn afkomstig uit de oorspronkelijke kathedraal en het werk van Byzantijnse kunstenaars, ingehuurd door Roger II. Ze worden gedomineerd door het mozaïek van Christus die de zegen geeft als heerser over de wereld, dat de halfronde koepel van de apsis omlijst. Ondanks veelvuldige restauratiewerkzaamheden sinds de 15e eeuw behoren de mozaïeken van Cefalù tot de best bewaarde van Sicilië.

Lungomare Giuseppe Giardina (strand)

Lungomare Giuseppe Giardina

Het lange strand van Cefalù, gedeeltelijk omringd door een promenade, de Lungomare Giuseppe Giardina, ligt in een bocht onder de oude stad. Gebruik het zoals de plaatselijke bevolking doet, voor een middagwandeling, een plek om op een bankje te gaan zitten en de zee te zien aanspoelen of een plek om te zonnen en te zwemmen. Een deel van het strand is vrij en een deel is ingericht met lido’s – ligbedden en parasols die te huur staan.

Een golfbreker beschermt het strand tegen de golven. Aan het einde van de golfbreker is de overgebleven stadspoort, Porta Pescara, populair voor iconische foto’s in de vroege ochtend of in het licht van de ondergaande zon.

Museo Mandralisca

Museo Mandralisca

Het Museo Mandralisca, vlak bij het Piazza del Duomo, bevat een groot aantal collecties op het gebied van archeologie, natuurgeschiedenis, schilderkunst en decoratieve kunsten. Bijzonder mooi zijn de Arabische en Griekse vazen, waaronder een stuk met een versiering van een tonijn verkoper en een aantal prachtig versierde keramieken en andere voorwerpen die bij opgravingen in Lipari, Tindari en Cefalù gevonden zijn.

De collecties decoratieve kunstvoorwerpen bevatten porselein, brons, Murano glas, marmer en beschilderd hout. Kijk vooral uit naar de prachtige verzameling beschilderde houten kapeldeuren uit de 18e eeuw. In de kunstgalerij is het hoogtepunt het beroemde Portret van een man van Antonello da Messina, geschilderd in 1465.

 

Tempel van Diana

Tempel di Diana

Hoog op de rots boven Cefalù zijn de overblijfselen te zien van een tempel voor Diana, die dateert uit tenminste de negende eeuw v.Chr. De tempel is gebouwd van in elkaar grijpende droge stenen en behoort tot de vroegst ontdekte plaatsen van godsdienst in Europa.

Deze tempel is de oudst bekende tempel die door de Sicilianen (de vroege inheemse bevolking van Sicilië) is gebouwd. In de Griekse en Romeinse tijd werd hij uitgebreid, toen hij vermoedelijk werd gebruikt door de cultus van Hercules. In de 12e eeuw werd de tempel als kapel gebruikt en er zijn overblijfselen te zien van boogvensters en een kapel uit die tijd.

La Rocca

La Rocca

Het noordelijke uiteinde van de Corso Ruggero is het vertrekpunt voor de klim van een uur naar de rots die bekend staat als de Rocca. Dit 269 meter hoge rotspunt bestaat bijna volledig uit fossielen en een groot deel ervan is bedekt met dennenbomen. De top is omringd door middeleeuwse muren, waarvan de meeste origineel zijn. Ook kun je op de top de overblijfselen (waarvan sommige gereconstrueerd) van kantelen van een Normandisch kasteel bezichtigen.

Het uitzicht over de stad, die er bijna direct onder ligt en over de kust is spectaculair en reikt op heldere dagen tot aan de Eolische eilanden.

Lavatoio

Lavatoio

Deze openbare wasserij werd in de Middeleeuwen gebouwd, in het hart van de oude stad, waar vrouwen samen konden komen om kleding te wassen.

Een trap van lavastenen leidt naar een ruimte onder brede bogen, waar bassins gevuld worden met water uit 22 spuwers. Het overlopende water loopt via een kanaal in de zee beneden. Aan de voet van de trap is een vers gegraveerd dat in 1655 werd geschreven door Vincenzo Auria: “Hier stroomt Cefalino, heilzamer dan welke rivier ook, zuiverder dan zilver, kouder dan sneeuw.”

Kerk van Saint Stephen Protomartyr

Kerk van Saint Stephen Protomartyr

Santo Stefano, ook bekend als de kerk van het Vagevuur, heeft een van de mooiste gevels van Cefalù. Het subtiel gebeeldhouwde barokke portaal kijkt uit op een klein pleintje vanaf de top van een sierlijke dubbele trap met ijzeren balustrades. Groen en bloemen maken het plein nog intiemer.

De twee namen vertellen iets over de geschiedenis van de kerk. Het oorspronkelijke gebouw werd gebouwd door de Broederschap van St. Stephen, die in 1596 de Broederschap van de Zielen in het Vagevuur werd. Dat broederschap kocht aangrenzend terrein en bouwde de nieuwe kerk, die in 1668 klaar was. Twee eeuwen later werd het plaveisel op het plein verlaagd, wat de dubbele trap verklaart. Het interieur heeft een groot altaarstuk met de afbeelding van Christus die de eucharistie geeft aan de zielen in het vagevuur.

Boot excursies & watersporten

Boats & Beaches

Het prachtige mediterrane water rond Cefalù, evenals de schilderachtige kustlijn eromheen, maken Cefalù populair bij watersporters en bootexcursies.

In de haven kun je jezelf inschrijven voor dagtochten om te snorkelen in het kristalheldere water, zeilcruises of zelfs paddleboardtochten. Op deze laatste tochten kunt u vaak enkele van de zeegrotten langs de kust verkennen, en op elk van deze tochten kunt u zeker zijn van een prachtig landschap. Soms is het mogelijk om vanuit Cefalù dagexcursies te maken tot aan de Eolische eilanden.

 

Chiesa di Maria Santissima della Catena

Chiesa di Maria Santissima della Catena

Deze kerk werd in 1780 gebouwd en haar klokkentoren is gebouwd in de overblijfselen van megalithische muren waarvan je de stenen aan de voet kunt zien. Ongewoon is ook de plaatsing van de twee klokken. De vlakke voorgevel heeft een loggia van gouden steen met nissen waarin standbeelden staan.

Het interieur is vrij simpel, met één schip en een altaar uit 1902 en een standbeeld gewijd aan Santa Maria della Catena ter herinnering aan een 14de eeuws mirakel in Palermo. Aan de voet van de klokkentoren staat een gedenkteken voor de plaatselijke patriot, Salvatore Spinuzza, die in 1857 op dit plein werd geëxecuteerd tijdens de opstand voor de bevrijding van Sicilië van de Bourbons.

Gibilmanna

Gibilmanna

Een kronkelige, schilderachtige weg leidt van Cefalù zuidwaarts naar Gibilmanna, op de hellingen van de 1.081 meter hoge Pizzo Sant’Angelo, in het Madoniegebergte. In deze prachtige bosrijke omgeving bevindt zich het bedevaartsklooster van Gibilmanna.

De kerk werd gebouwd in de 17e en 18e eeuw en herbergt de kunst van de Italiaanse renaissance beeldhouwer Antonello Gagini (1478-1536) die bijzonder wordt vereerd. Elk jaar op 8 september, het feest van de geboorte van de Maagd Maria, komen pelgrims uit heel Sicilië naar het heiligdom.

Osterio Magno

Osterio Magno

Op de kruising van de Via Amendola en de Corso Ruggero, die zich van de Piazza del Duomo afsplitst, staat het Hosterium Magnum. Dit imposante gebouw met dubbele en driedubbele bogen was volgens de traditie in de 14e eeuw de residentie van de Normandische koning Roger II.

De twee delen dateren uit verschillende tijdperken. Het oudere gedeelte, dat uitkijkt op de Via Amendola, is opgetrokken uit tufsteen en gouden kalksteen en heeft twee ramen. De naam betekent “versterkte constructie” en er is een soortgelijk gebouw in Palermo genaamd Hosterium Magnum, dezelfde naam in het Latijn.

Waar verblijven in Cefalu?

Enkele hotels in Cefalù kijken uit op het strand en andere bevinden zich in het centrum van de stad in de buurt van winkels en restaurants. Cefalù is vrij klein, dus elk van deze hotels is handig gelegen ten opzichte van de belangrijkste bezienswaardigheden.

 • Agrodolce: Midden in het historische centrum en slechts een paar minuten lopen naar het strand, Agrodolce is een charmante kleine B & B met een gemoedelijke sfeer. Je kunt ontbuiten op het aangename kleine terras. Klik hier voor meer informatie.
 • Hotel Kalura: Dit hotel ligt buiten de stad, maar Hotel Kalura is te mooi om niet te noemen. De kamers van het hotel zijn moderne en stijlvol ingericht met balkons met uitzicht op zee en toegang tot een prive strand. Het hotel is uitgerust met alles wat je van een luxe standaard resort hotel mag verwachten. Klik hier voor meer informatie.
 • Azzurro B&B: Huiselijk en toch chique design, deze kleine B&B heeft een geweldige locatie in de oude stad (ook slechts een paar minuten van het strand) en wordt hoog beoordeeld door gasten. Het hotel staat bekend om haar behulpzaam personeel en een geweldig ontbijt. Klik hier voor meer informatie.
 • Lirma B&B: Comfortabele maar goed ontworpen kamers, een grote buitenruimte vol met planten en groen, goed personeel en een uitstekend ontbijt. Het is ook goed gelegen ten opzichte van de stad en het strand, slechts een paar minuten lopen naar elk.  Klik hier voor meer informatie.

Op reis in Sicilië? Deze artikelen helpen je op weg!

Je weet nu alles over ‘wat te doen in Cefalu’. Benieuwd wat er verder in Sicilie is te doen? Benieuwd wat er verder in Sicilie is te doen? Lees dan ook onze blog ‘Sicilie bezienswaardigheden’ om je op weg te helpen tijdens je trip over dit prachtige eiland!

Wat te doen in:

 

Bezienswaardigheden:

 

Recente berichten