Wat te doen in Noto

Noto is een spectaculaire barokstad in de provincie Syracuse op Sicilië.  Gelegen aan de voet van het Iblean gebergte, is Noto beroemd om zijn prachtige barokke architectuur.  Ontdek de 10x wat te doen in Noto, inclusief de belangrijkste architecturale bezienswaardigheden, zoals kerken en paleizen!

Over Noto

 • Noto ligt in de provincie Syracuse in Sicilië, Italië.
 • Noto is, samen met 7 andere steden in het Val di Noto gebied, aangewezen als UNESCO Werelderfgoed.
 • Noto is beroemd om zijn rijke historische architectonische erfgoed.  De meeste van Noto’s beroemde gebouwen werden in de 18e eeuw
 • De meeste gebouwen in Noto zijn ontworpen in de traditionele Siciliaanse barokstijl.  Elk gebouw en elke structuur heeft zijn eigen unieke en gedetailleerd ontwerp.  Noto is echt de stad van de barokke pracht.
 • De architectuur in Noto wordt gekenmerkt door typische barokke bogen en versieringen, maar ook door groteske figuren en sierlijk ontworpen balkons.
 • De gevel van sommige gebouwen in Noto is gebouwd met een tufsteen (een soort kalksteen) van zandkleur die soms een gouden tint krijgt.
 • Noto is een architectuur paradijs met een van de mooiste historische centra van Sicilië. Overal waar je kijkt zie je een architectonisch juweeltje, of het nu een fontein, een boog, een kerk, een paleis, of zelfs een trap of een balkon is.

10x wat te doen in Noto

We hebben 10 dingen voor je op een rijtje gezet die je kunt gaan doen wanneer je in Noto, Sicilie bent:

 1. Kathedraal van Noto
 2. Palazzo Ducezio
 3. Palazzo Nicolaci di Villadorata
 4. Charles Burromeo kerk
 5. Kerk van San Domenico
 6. Chiesa di San Francesco d’Assisi all’Immacolata
 7. Corso Vittorio Emanuele
 8. Kerk van Santa Chiara
 9. Palazzo Landolina
 10. Kerk van Santissimo Salvatore

Kathedraal van Noto

Kathedraal van Noto

De kathedraal van Noto is een mooi voorbeeld van de Siciliaanse barokstijl. De kathedraal werd gebouwd in de 18e eeuw en is toegewijd aan St. Nicolaas van Myra. Een deel van de kathedraal stortte in 1996 in en is daarna herbouwd.

De buitenkant van de kathedraal is gebouwd met gele kalksteen. De linkertoren van de kerk is voorzien van een bel, terwijl de rechtertoren een klok heeft.

Palazzo Ducezio

Palazzo Ducezio

Palazzo Ducezio is tegenwoordig het stadhuis van Noto. Het paleis werd gebouwd door Vincenzo Sinatra, een beroemde Siciliaanse architect, die een leerling was van een andere Siciliaanse architect, Rosario Gagliardi. De bouw van dit paleis begon in 1746.

Palazzo Nicolaci di Villadorata

Palazzo Nicolaci di Villadorata

Palazzo Nicolaci is een van de mooiste voorbeelden van de traditionele Siciliaanse barokarchitectuur. Het is een 18e-eeuws paleis gelegen in het centrum van Noto en is beroemd om zijn balkons versierd in barokstijl.

Op de balkons staan de beelden van grijnzende wezens, waaronder zeemeerminnen, leeuwen, nijlpaarden, gevleugelde paarden en andere mythische wezens.

Het paleis was vroeger een stadswoning van de familie Nicolaci. Het gebouw werd ontworpen door Rosario Gagliardi en gebouwd met de hulp van zijn leerling Vincenzo Sinatra.

 

St. Charles Borromeo kerk

St. Charles Burromeo kerk

Chiesa di San Carlo Borromeo is een prachtige kerk in Noto.

Een beklimming van de klokkentoren (Il Campanile di San Carlo) biedt je een spectaculair uitzicht over Noto, en een van de beste uitzichten op de barokke architectuur van bovenaf.

Kerk van San Domenico

Kerk van San Domenico

De kerk van San Domenico werd gebouwd in de 18e eeuw, naar het ontwerp van Rosario Gagliardi (een van de belangrijkste architecten van de Siciliaanse barokstijl).

Chiesa di San Francesco d’Assisi all’Immacolata

Chiesa di San Francesco d'Assisi all'Immacolata

De kerk van San Francesco d’Assisi all’Immacolata werd in de 18e eeuw gebouwd door de architecten Rosario Gagliardi en zijn leerling Vincenzo Sinatra. Aan de voorzijde van de kerk bevindt zich een indrukwekkende trap, barokke zuilen en marmeren beelden.

De trap leidt van de ingang van de kerk naar de Corso Vittorio Emanuele, de hoofdstraat van Noto.

 

Corso Vittorio Emanuele

Corso Vittorio Emanuele

De Corso Vittorio Emanuele is de hoofdstraat van Noto. De belangrijkste historische gebouwen zijn te vinden langs de Corso Vittorio Emanuele.

Deze prachtige straat is doorweven van prachtige barokke architectuur, fonteinen, trappen die leiden naar kerken en piazza’s. Het is het centrum van het historische gebied van Noto, bruisend van architectonische schoonheid en leven.

Als je over de Corso Vittorio Emanuele loopt, zie je een flink aantal kerken, leuke piazza’s, fonteinen en ingewikkelde barokke gevels van historische gebouwen.

Deze straat mag zeker niet ontbreken tijdens een trip naar deze stad!

Kerk van Santa Chiara

Santa Chiara

De kerk van Santa Chiara werd in de 18e eeuw gebouwd door de Siciliaanse architect Rosario Gagliardi. Het is een prachtig ontworpen barokkerk met een prachtig buitenterras dat een fantastisch panoramisch uitzicht biedt over de stad Noto.

Palazzo Landolina

Palazzo Landolina

Palazzo Landolina werd in de 18e eeuw gebouwd in opdracht van de edelman Francesco Landolina.

Kerk van Santissimo Salvatore

Santissimo Salvatore

De Kerk van Santissimo Salvatore is een van de meest fascinerende kerken in Noto. Het interieur is bijzonder indrukwekkend en wordt gekenmerkt door rijke kleuren. De muren en het plafond van deze kerk hebben enkele van de meest gedetailleerde ontwerpen van alle kerken in Noto.

Er is ook een klokkentoren die je kunt beklimmen om van een fantastisch panoramisch uitzicht over Noto te genieten.

Waar eten in Noto?

In Noto kun je ook heerlijk dineren. Om je op weg te helpen hebben we twee restaurants waar je geweest moet zijn als je Noto gaat ontdekken:

 • Ristorante Manna: Manna is een heerlijk restaurant in Noto, met een Zuid-Europese keuken. Het eten is heerlijk met een prachtige presentatie. Het interieur van het restaurant is prachtig en de bediening is uitstekend.
 • Ristorante Dammuso: Dammuso is een van de beste restaurants in Noto. Het serveert uitzonderlijke lokale mediterrane gerechten met veel zeevruchten.

Waar verblijven in Noto?

Wil je langer dan een dag in Noto verblijven omdat je niet alle bezienswaardigheden van Noto in één dag kunt bezoeken? Wij hebben enkele hotels om aan te raden voor een overnachting:

 • Battimandorlo: Dit hotel ligt op 7 km van de Kathedraal van Noto en ligt dan ook vrij dicht bij het centrum van de stad. Er is een gratis privéparkeerplaats en het hotel beschikt ook over een restaurant en een bar. Klik hier voor meer informatie
 • Dimora Calauriia: Een relatief luxe hotel 15 km buiten het centrum van de stad. De kamers van het hotel hebben een eigen badkamer, airconditioning, koelkast en flatscreen-tv! Klik hier voor meer informatie.
 • Hotel Porta Reale: Dit hotel ligt maar 350 meter van het centrum en ligt zeer dicht in de buurt van enkele belangrijke bezienswaardigheden die Noto te bieden heeft. Met een gemiddelde beoordeling van 9,5 is dit hotel zeker het overwegen waard. Klik hier voor meer informatie.

 

Op reis in Sicilië? Deze artikelen helpen je op weg!

Je weet nu alles over de ‘wat te doen in Noto’. Benieuwd wat er verder in Sicilie is te doen? Benieuwd wat er verder in Sicilie is te doen? Lees dan ook onze blog ‘Sicilie bezienswaardigheden’ om je op weg te helpen tijdens je trip over dit prachtige eiland!

Wat te doen in:

Bezienswaardigheden:

Recente berichten